Приєднатись до нашого  Telegram-каналу

Що таке податок PIT 37 та 11?

2
1 рік ago

Усі громадяни України, які наразі живуть та працюють в Польщі, мають знати та виконувати місцеві закони, у тому числі орієнтуватися в своїх податкових зобов’язаннях. Одним із головних податків для працюючих фізичних осіб у Польщі є так званий PIT. Тож пропонуємо детально розібратися, що таке PIT, як та коли заповнювати щорічну декларацію PIT 37, а також, що робити, коли не отримали PIT 11.

Податок на доходи в Польщі

Після 24 лютого 2022 року мільйони українців виїхали до Польщі. І, згідно з наявними експертними даними, більше 300 тисяч українських біженців уже знайшли роботу на польських підприємствах та офіційно працюють, сплачуючи податки до бюджету Республіки. Одним із таких податків є PIT – податок на доходи фізичних осіб, який у Польщі сплачують усі працюючі, у тому числі іноземці, які отримують дохід від роботи:

  • по трудовому договору (Umowa o pracę);
  • на основі договору про надання послуг (Umowa zlecenie);
  • за угодою підряду (Umowa o dzieło).

За стандартною процедурою відрахування від заробітної плати працівника роботодавець робить самостійно. Але це так звані авансові платежі, які не обов’язково можуть бути точними «до копійки». Тож по закінченню року цілком реальним є варіант, що роботодавець заплатив трохи більше/менше податків із зарплати працівника. Для того, щоб «вирівняти» фінансові неточності в розрахунках із державою та повністю розрахуватися, відповідно до сукупної суми всіх отриманих у країні доходів, існують декларації ПІТ 11 (PIT 11) та ПІТ 37 (PIT 37).

Звіти мають показати, переплатили ви податки чи недоплатили. І, за умови переплати, держава поверне платнику податків надлишкову частину, а, якщо спостерігатиметься недоплата, працівнику доведеться доплатити потрібну суму. Переплачені кошти мають повернути протягом 45 днів з моменту подання декларації PIT 37 – якщо вона подається в електронному вигляді, або протягом трьох місяців, якщо йдеться про паперовий формат звіту.

Пропонуємо вам долучитися до наших Telegram-каналів за посиланням

Українці в Польщі новини –  https://t.me/U_IN_PL

Українці в Німеччині новини – https://t.me/U_IN_DE

Що являє собою декларація PIT (ПІТ)11?

Звіт про доходи PIT 37 заповнюється на основі податкової декларації PIT 11. Цю декларацію заповнює для податкової служби роботодавець. У податковому звіті роботодавець вказує:

  • яку суму заробив працівник за рік;
  • скільки з цієї суми було сплачено податків;
  • скільки працівник отримав заробітної плати нетто на руки.

Тобто звіт PIT 11 дозволяє дізнатися всі ваші доходи та вирахування за попередній рік.

 

Що потрібно робити, якщо роботодавець не надав ПІТ 11?

Одразу варто зауважити, що не отримання особою від роботодавця PIT-11 не є поважною причиною для неподання декларації PIT-37. І за несвоєчасне подання річної декларації працівнику загрожує штраф із нарахуванням відсотків за порушення термінів. Тож, якщо до кінця лютого працівник не отримав від роботодавця звіт PIT-11, можливі декілька варіантів подальших алгоритмів дій.

1. Скористатися податковим державним сайтом

Найпростішим вирішенням ситуації є скористатися офіційним державним порталом. Там знаходиться звіт, який податкова автоматично формує на підставі податкової декларації, після того, як її надав роботодавець. Детальніше про те, як заповнювати декларацію ПІТ 37 за допомогою цього сервісу, трохи нижче у статті.

2. Звернутися до роботодавця з нагадуванням

Якщо ви з якихось причин все-таки хочете отримати на руки звіт PIT-11, можна спробувати нагадати роботодавцю про необхідність надати вам документ. Для цього можна звернутися не обов’язково безпосередньо до директора, але також до відділу бухгалтерії або HR-департаменту. Ще краще надіслати до підприємства, де ви працювали, рекомендований лист-нагадування, так зване ponaglenie, у якому має бути викладене ваше прохання надати декларацію ПІТ-11.

3. Поскаржитися на роботодавця до податкової

Не надання роботодавцем працівнику ПІТ 11 в обумовлений законом строк – це аргументований привід поскаржитися на роботодавця в податкову. Адже це порушення законодавчо встановленого обов’язку, за яке можна отримати штраф. А, доки в податковій розглядають вашу скаргу, ви маєте можливість одразу отримати в них інформацію щодо кількості сплачених за вас податків. І на основі отриманих даних заповнити ПІТ 37.

4. Подати декларацію ПІТ 37 із приблизними сумами

Окрім вище вказаних варіантів, працівник за відсутності звіту ПІТ 11 може подати річну декларацію ПІТ-37, зазначивши в ній приблизну суму доходів і відрахувань. Указані суми пізніше можна буде скорегувати, відповідно до отриманих нових даних. Головне, щоб усі правки звіту відбувалися до передбаченого дедлайну подання річного звіту.

Що являю собою декларація PIT (ПІТ) 37?

У той час, як звіт PIT 11 заповнює роботодавець, податкова декларація PIT 37 – відповідальність безпосередньо працівника.

Хто та коли зобов’язаний здавати звіт PIT 37?

На сьогодні всі українські працівники, які отримали від польського роботодавця PIT-11 за 2022 рік, а також продовжують жити й працювати в Польщі, мають зобов’язання подати декларацію PIT 37 як особи зі статусом податкового резидента Польщі. Зверніть увагу, якщо протягом 2022 року ви працювали в Польщі на декількох роботах, вам мають прийти окремі декларації PIT 11 з кожної фірми – усі їх потрібно розрахувати й кожен із них вказати в своїй одній(!) звітній формі PIT 37 за 2022 рік.

У 2023 році податкова служба в Польщі почне приймати декларації PIT-37 з 15 лютого 2023 року до 2 травня 2023 року включно. Зазвичай останнім днем прийому декларацій є 30 квітня, але цього року цей день припадає на неділю, а понеділок, 1 травня – свято та офіційний вихідний.

Чи подавати декларацію PIT 37, якщо ви вже не працюєте в Польщі?

За стандартною процедурою підставою для заповнення щорічного звіту про доходи PIT 37 для працівників є звіт роботодавця PIT 11, які робітники зазвичай отримують поштою. Тож, отримавши від роботодавця PIT 11, особа зобов’язана заповнити декларацію PIT 37 та в установлений термін надіслати в польську податкову інспекцію, навіть якщо пропрацювала в Польщі зовсім небагато – навіть тиждень або один день. За умов мирного часу це стосувалося й ситуацій, коли працівник, котрий працював за контрактом, на момент складання звітів навіть покинув територію Польщі, але мав намір в подальшому ще виїжджати до країни на заробітки.

Що буде, якщо не подавати декларацію PIT 37?

Варто розуміти, що звіт PIT 37 – це не право, а обов’язок кожного працюючого. Тож, проігнорувавши подання декларації, ви можете отримати серйозні проблеми аж до відмови на етапі оформлення Карти побуту. Більше того, особи, які мають недоплату по податках, можуть бути притягнуті навіть до кримінальної відповідальності й потім будуть змушені вирішувати цю справу в суді. І не варто думати, що не вирішенні в цій сфері питання з часом зникнуть – проблеми можуть наздогнати вас і через декілька років.

Чи мають подавати PIT 37 українці в Польщі, які працюють в українських компаніях?

Питання оподаткування (і відповідно подання податкової звітності) в Польщі українців, які перетнули українсько-польський кордон після 24 лютого 2022 року та продовжують дистанційно працювати на своїх українських роботодавців, досі не має чіткої офіційної відповіді. З цієї теми оприлюднювалося багато суперечливої інформації, особливо після листа, яким Міністерство фінансів Польщі дало відповідь на прохання Офісу ефективного регулювання BRDO дозволити певним категоріям українських біженців продовжувати сплачувати податки до українського бюджету.

Тим не менш, серед останнього, що прозвучало на цю тему в медійному просторі, став офіційний коментар прес-служби Міністерства фінансів Польщі, наданий 7 вересня 2022 року польському фінансовому порталу money.pl. У ньому підкреслюється, що їхній лист до української сторони був занадто вільно інтерпретований. Тож, як додається в поясненні Міністерства фінансів, біженці з України, які працюють у Польщі на своїх українських роботодавців, зобов’язані дотримуватися польського податкового законодавства та польсько-української угоди про уникнення подвійного оподаткування.

Якщо український податковий резидент виконує оплачувану роботу на території Польщі і його винагорода виплачується українським роботодавцем, який не має представництва або постійного місця роботи в Польщі, він зобов’язаний сплатити податок в Польщі, якщо його перебування перевищує 183 дні в календарному році. У такій ситуації всі його доходи, пов’язані з роботою, виконаною в якості найманого працівника на території Польщі, тобто також доходи, отримані до перевищення порогу 183 днів перебування в Польщі, підлягають оподаткуванню в Польщі.

Із цього випливає, що всі громадяни України, які перебувають на території Польщі більше 183 днів і продовжують працювати дистанційно на українських роботодавців є податковими резидентами Польщі. Тож, відповідно, мають сплачувати податки до польського бюджету й подавати відповідну звітність. Наприклад, українці, які приїхали до Польщі 24 лютого, мали сплатити такий податок у вересні і потім сплачувати його щомісяця.

Як заповнювати декларацію PIT 37?

Зазвичай подати декларацію можна кількома способами:

  • взяти в найближчій податковій бланк та самостійно заповнити його, після чого особисто віднести в податкове управління за місцем проживання;
  • надіслати заповнену та підписану декларацію поштою (рекомендованим листом);
  • заповнити та відправити онлайн-декларацію, у тому числі з використанням спеціальних програм.

До 15 лютого 2023 року Міністерство фінансів Польщі самостійно підготує для кожного працевлаштованого в країні декларацію про доходи PIT-37 за 2022 рік. Документ буде доступний в електронному вигляді на офіційному державному порталі в категорії Податки. Щоб отримати доступ до звіту, подивитися цифри та дізнатися, скільки коштів вам буде повернуто (або знадобиться доплатити) через неточність авансових податкових платежів, потрібно буде залогінитися на сайті за допомогою Довіреного профілю.

Відкривши автоматично підготовлену для вас декларацію PIT 37, ви можете не лише продивитися дані, але й відредагувати та доповнити документ. Особливо важливо внести в документ максимум інформації, яка надає платнику податків право на отримання певних податкових знижок, тобто дозволить вам повернути більше додаткових коштів.

У той самий час, ви можете нічого не редагувати в запропонованій декларації PIT 37 й залишити її такою, як вона є. У такому випадку після закінчення терміну подачі звітів (2 травня 2023 року) декларація, яка є на сайті податкової адміністрації вважатиметься поданою автоматично.

Основні складові декларації PIT 37

Декларація PIT 37 складається з кількох розділів:

  • А – тут потрібно вказати назву відповідної податкової інспекції (за поточним місцем проживання в Польщі), а також мету подання (первинна чи коригування PIT);
  • В − сюди вносяться ідентифікаційні дані платника податків: ім’я, прізвище, дата народження та адреса місця проживання;
  • С – у цей розділ вноситься інформація, що міститься у формі PIT-11, отриманій від роботодавця.

Зважайте, що будь-які помилки у декларації щодо заробітної плати чи іншого виду доходу призведуть до необхідності подання коригувальної декларації.

Які пільги можна відняти в річному податку в декларації PIT 37?

Дані, які підтверджують ваше право на пільги, зменшують податкові зобов’язання та можуть знизити суму податку, тому варто включити їх в щорічну податкову декларацію PIT 37. Тим більше, що право віднімати пільги в річній податковій декларації, не визначається громадянством. Серед популярних пільг, які можна відрахувати в декларації PIT 37, варто назвати:

  • пільгу на дітей – якщо в сім’ї є неповнолітні діти (до 25 років), які вчаться й перебувають на утриманні батьків. А дохід того з батьків, хто займається вихованням дитини (якщо сім’я неповна), не перевищує 56 тис злотих на рік (якщо сім’я повна, дохід батьків не має перевищувати 112 тис. злотих на рік);
  • витрати на реабілітацію − витрати, понесені інвалідом (або з метою реабілітації інваліда для полегшення щоденного функціонування);
  • пільгу за пожертвування (на благодійну діяльність церкви або на суспільно-корисні цілі) – враховуються лише пожертвування, зроблені в установах, що розташовані в країнах Європейського Союзу;
  • пільгу за донорство;
  • пільгу IKZE − виплати на індивідуальний пенсійний рахунок для збереження коштів на пенсію;
  • пільгу на користування інтернетом.

Говорячи про пільги на неповнолітніх дітей, варто зауважити, що за одну або дві дитини в сім’ї батьки можуть отримати компенсацію 1112,04 злотих за рік, а, якщо в родині виховується більше дітей, передбачені додаткові суми річної компенсації (на третю дитину – 2000,04 злотих, на четверту і кожну наступну – по 2700 злотих).

Що таке форми IFT-1 й IFT-1R і що з ними робити

Трапляються також випадки, коли робітники замість декларації PIT отримують від роботодавця форму IFT-1 або IFT-1R. Така форма видається у тому випадку, якщо робітник не є податковим резидентом Польщі (тобто має центр життєвих інтересів в Україні або пропрацював у Польщі менше, ніж півроку). Справа в тому, що усі, хто отримував дохід на території Польщі, повинні звітувати про нього. Саме тому податкові нерезиденти Польщі отримують одну з таких форм.

Варто зауважити, що особа, яка отримала IFT-1 або IFT-1R, не може подати щорічну декларацію PIT-37. Але на підставі IFT-1 або IFT-1R потрібно подати податкову звітність в Україні. Також потрібно буде сплатити:

  • Податок на прибуток фізичних осіб – 18%;
  • Військовий збір – 1,5%.

Але у випадку, якщо ви отримуєте виключно іноземний дохід, ви звільнені від податку у розмірі 22% на єдиний соціальний внесок (ЄВС).

Якщо ви вважаєте, що вам надали форму IFT-1 або IFT-1R помилково, то вам потрібно довести, що ви є податковим резидентом Польщі. Для цього потрібно зібрати усі документи, які підтверджують, що ви маєте центр життєвих інтересів саме на території Польщі. Таким документом може бути довідка про податкове президенство у Польщі. На її підставі ви зможете отримати PIT-11 й заповнити декларацію PIT-37. За довідкою потрібно звернутися до польської податкової служби.

Долучайтесь до поштової розсилки U IN EU

Щотижневий дайджест

2 comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *